Blaren na ongeveer 10 km hardlopen

Edwin | 15-09-2005

Ik krijg soms op zowel mijn linker- als rechtervoet en aan beide kanten op dezelfde plaats, na ongeveer 10 km hardlopen, een grote blaar.
Het is dan bijna niet meer mogelijk om op een normale manier verder te lopen. Een paar dagen later is het weg en kan ik weer 10 km lopen.

Volgens iemand in een sportwinkel in de buurt heeft dat te maken met de wrijving van de sok tussen de schoen en voet. Daardoor schuurt de sok langs en voet en beschadigd het de huid.

Klopt dat en heeft iemand dit ook wel eens gehad?
En hoe kan ik dit oplossen?

Na die 10 km heb ik nog genoeg over om verder te lopen, wat ik ook graag wil doen, maar het lukt niet door die blaren.

Er zijn 33 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

JC | 15-09-2005

tape plakken.

JP | 15-09-2005

Ik werk nu ook met tape, en dat gaat vooralsnog goed. Gewoon sporttape van de apotheek.

Je kan ook eens andere sokken of schoenen proberen.

Toon | 15-09-2005

Heb je sportsokken geprobeerd (bijv. Falke).
Wel een beetje prijzig, maar ik heb (gelukkig) nooit blaren.

Jhon | 15-09-2005

het kan ook zijn dat de pasvorm van je schoenen niet goed is. je voeten gaan dan schuiven tegen de rand en dat geeft blaren.

je kan het gevolg wel oplossen, maar beter is om de oorzaak aan te pakken.

peter | 15-09-2005

ik heb het ook gehad, maar sinds ik nieuwe schoenen heb en naadloze sokken aan heb, heb ik nergens last van.

Rick | 15-09-2005

Ik had eerst neutrale schoenen van asics, na een uur op snelheid lopen kreeg ik altijd blaren.Nu licht antie pronatie schoenen van new balance, sindsdien nergens geen last meer van.

Bob | email | 16-09-2005

Als je de juiste schoenen hebt in de juiste maat, kan het eigenlijk alleen nog aan de sokken liggen.
Waarschijnlijk draag je katoenen sokken. Deze worden nat van het zweet en houden dit vocht ook vast waardoor de voeten vochtig worden en dus de huid zachter. Op de drukpunten is het risico van blaren dan natuurlijk groot. Koop sportsokken zonder katoen maar gemaakt van het materiaal Coolmax. Deze stof laat het vocht door naar buiten en zorgt er dus voor dat je voeten droog blijven. Daarnaast zijn deze sokken extra verstevigd op de drukpunten. Deze sokken hoeven niet perse van een duur merk (als Falke) te zijn. Bijv. de Hema verkoopt ze ook voor een redelijke prijs.
Suc6,
Bob

Marijn | 16-09-2005

Ik heb daar ook last van. Ik had het idee dat het kwam doordat mijn sokken na een paar kilometer doorweekt zijn van het zweet. En daarbij natuurlijk ook de wrijving. Ik heb toen bij de kruitvat een soort deo voor je voeten gekocht die ik voor het lopen opdoe. Nu heb ik meestal geen last van blaren.

Edwin | 16-09-2005

Bedankt!
Ik ga het eerst proberen met andere sokken.
Als dat niet helpt ga ik met de schoenen terug naar de winkel.

Eddy | email | 25-10-2007

Ik heb na het intensief voetballen 2 flinke blaren op mijn beide voeten gekregen aan de zijkant van mij voet, mijn vraag is hoe ik het moet behandelen op de meest goedkoopste manier

Linda | 26-10-2007

Ik heb schoenen die de goede maat zijn en de juiste breedte hebben. Maar er bleek een grote opening te zitten tussen de binnenzool en de binnekant van de schoen. Daar kreeg ik blaren. Heb het opgelost met een extra inlegzooltje.

Stofke | email | 22-11-2007

ik smeer voor een training mijn tenen altijd in met vaseline, sindsdien nooit geen blaren meer

Joop | 22-11-2007

Probeer een HEMA hardloopsokken. Die met dat grijs onder de hak en hiel.

Eventueel wit sporttape gebruiken van Hansaplast of ander merk.

Ik heb wel eens een blaar gehad bij Asics op de plek aan de binnenkant voet waar de strepen lopen van het merk.

René | email | 22-11-2007

Ik heb al veel opgestoken van jullie oplossingen zoals vasaline smeren op je tenen / goede sportsokken enz....
Ik loop om de 2 dagen 8 of 10 km en wil dat zo graag houden en heb geen behoefte om wedstrijden te lopen.
Ben 44 jaar en loop al 5 jaar lang.
Aan die blaar wat ik heb op aan mijn linker teen heb ga ik eens vasaline insmeren .

sport spillie | 23-11-2007

Ha Edwin,

Ik heb dat probleem ook heel lang gehad, het lag bij mij aan verkeerde schoenen. Ze waren iets te breed en een halve maat te kort. Ik had ook bijna altijd blauwe tenen.
Blaren ontstaan door wrijving (hitte) dus belangrijk is dat een schoen de voet goed omsluit in de breette (kun je voelen en soms zien aan de bevetering, die moet mooi recht zijn) en de schoen moet 1 tot 1,5 maat te groot zijn i.v.m. groter worden van je voet tijdens het lopen. Je moet ook weten of je proneert, suplimeerd of neutraal loopt. Of als je meer weegt dan 79 kilo heb je waarschijnlijk schoenen nodig die voor 'zware' mensen zijn bedoeld, anders kun je ook blessures oplopen. Zelf heb ik net een rampzalig jaar achter de rug door verkeerd schoeisel, ik had last van m'n schenen, grote blaren en blauwe tenen. Sinds 2 maand loop ik op Nike air zoom elite's en al m'n blessures zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

spillie again | 23-11-2007

O ja, ik heb ook van alles geprobeerd; tape, magnesiumpoeder, zalf, steunzolen, maar niets hielp echt goed. Bovendien, het is belachelijk als je na 10 km al blaren krijgt. Het heeft echt met verkeerd schoeisel te maken.

sporty spice | email | 23-03-2009

Ik heb er zelf ook last van, wat baalde ik ervan, eindelijk na mijn idee goed schoeisel gekocht krijg ik last van blaren!
Bedankt voor de tips, ga ze zeker even uitproberen.
Succes met lopen allemaal!

Hassie | 24-03-2009

@sport spillie

Wat is suplimeren?
Ik ken wel sublimeren: dat is het direct overgaan van een vaste stof naar een gasvormige toestand zonder daarbij eerst een vloeistof te worden.

Maar wat dat met hardlopen en blaren te maken heeft zie ik niet.

Nienke | email | 24-03-2009

Ik heb eindelijk mijn oplossing gevonden.
Ik heb drie jaar lang met blaren gelopen. In het begin vond ik doorlopen ook onmogelijk, maar ja, op een gegeven moment wil je gewoon verder.

Ik smeer de plek des onheils altijd in met gehwol voetcreme, ik draag loop sokken (x-socks) en heb andere schoenen (brooks).
Met deze combinatie kan ik nu (is gister gebleken) 16 km hardlopen ZONDER BLAREN! Dat is voor mij helemaal nieuw. DUs ik geloof heilig in deze combinatie.

Maarja, ieder mens is anders, dus ga het uitproberen.... En kijk wat jou het beste past!

Ik heb ook hele tijd met afplakken gewerkt, maar dat moet je niet doen. Hoe meer je er op plakt, hoe meer lagen je krijgt en dus ook meer kans op wrijving!

Ik zeg, Gehwol Voetcreme!! Gewoon laagje op de blaar plekken smeren en lopen maar!

Succes ermee!

joost | email | 25-03-2009

hallo,
wat een bekende verhalen allemaal.
ik heb net nieuwe schoenen gekocht bij een speciaalzaak, met naadloze sportsokken....gevolg blaren.....ik ga nu van alles proberen, zooltjes, afplakken, vaseline, compeed....het blijft per persoon uitzoeken wat het beste werkt....mijn dank voor alle tips....loopse....

Running | 01-05-2009

@ Hassie

Suplimeren moet zijn supineren, de voet "zakt door" naar buiten tijdens het afwikkelen. Proneren is het tegenovergestelde, de voet zakt door naar binnen (zoals bij platvoeten).
En dan zijn er nog mensen zonder dit probleem, die hebben een neutrale voetafwikkeling. Deze dingen zijn bepalend voor je schoenkeus als je regelmatig loopt.

Jim | email | 04-01-2010

Ik heb er ook voordurend last van. Vandaag echter weer wat nieuws geprobeerd en... tegen verwachting in werkte het!!....Kijk waar de blaar op je voet ontstaat en vertaal dat naar de betreffende plek binnenin je schoen. Plak vervolgens de Compeed blaarplijster niet op je voet, maar op die plek in je schoen. Het kan mischien ook werken met tape, dat ga ik de volgende keer proberen...scheelt weer knaken.

ramon | email | 22-04-2010

als je blaren krijg aan je hiel, moet jegewoon wachten tot die weg is, dan kampfer spiritus elke dag even op je hak smeren, dat zorgt ervoor dat je ilt versterkt. ik gebruik het ook werkt prima hoor ik ben niet van pleisters en blaren trek ik kapot maar dat spul werkt echt

Jacob | 26-04-2010

Vroeger bijna nooit maar de laatste tijd wanneer ik een klein uurtje of meer in een hoog tempo loop, dan wel probeer te lopen vaker.
Ik denk dat dat in mijn geval ook komt door een gebrek aan wedstrijd-kmers; vroeger ieder weekend één tot twee ''races'' maar laatste jaar meestal niet meer dan één tot twee per maand.
Echter deze maand toch weer vier weekends achtereen en dat leverde me tot twee keer toe op de langste afstand een blaar(tje) op op m.n. mijn kleine teen links.

Palko | 26-04-2010

Sinds ik hardloopsokken heb, heb ik niks nada meer last van blaren.

Bernard | email | 31-08-2010

Ik heb assics en draag normale sportsokken. Het rare is dat ik alleen aan mijn rechter voet en dan aan de binnen kant van voet blaren krijg. En links merk ik helemaal niets. Zal dit liggen aan mijn sokken of de schoen?

Christianne | email | 22-11-2010

Ik heb sinds de damloop 2010 ineens last van blaren. Daarvoor nooit. Ik loop op Mizuno's.

Mijn schoenen zijn niet aan vervanging toe, maar hebben wel aanpassing gekregen tegen verzakken van de voet.

Nu krijg ik binnen een half uur (5km) blaren aan de binnenkant van mijn voeten, dus dat zooltje helpt niet. Gister 7heuvelenloop gelopen en wederom bij 5km blaren ondanks 1 voet afgetaped toch een bloedblaar eronder gekregen aan getape-te voet EN een blaar binnenkant onder mijn rechtervoet (waar ik voorheen nooit blaren liep ook niet tijdens damloop)!! Nu loop ik dus op beide voeten blaren.

Andere (sport)sokken heb ik ook geprobeerd. Ik liep eerst altijd met Coolmax sokken. Nu maar even op Nike sportsokken (dry fit) maar helpt dus ook niet.
Ook talgpoeder geprobeerd: helpt ook niet.

Volgende wedstrijd is Ameland adventure run. Dan maar op mijn oude Nike Pegasus. Als ik daar geen problemen van ondervind, moet ik misschien maar terug naar Nike... want nu weet ik het ook niet meer.

Na 5km al blaren is een complete ramp. Ik kan nu niet volle bak lopen op een 10 of 15km vanwege die blaren. Het ontmoedigt enorm, los dat het giga zeer doet onderweg..

Alexander | email | 28-06-2015

Ik had/heb hetzelfde probleem, binnen-onderkant voeten. Misschien een ander type hardloopschoen proberen (heb nu voor onderpronatie) maarrr eigenlijk heb ik het opgelost door gewoon door te lopen & eelt te kweken op die plekken...

Alexander | email | 28-06-2015

PS: veterstriktechniek veranderen zodat je voeten 'vaster' in de schoen zitten, lees ik net :-);

zie de sectie over veterstrikken op de site van runinfo bijvoorbeeld.

erik | email | 29-06-2015

Allen second skin is de oplossing, super spul je kunt zelfs bestaande blaren afplakken en doorlopen

Jan Visser | email | 23-02-2016

Als u geen blaren wilt tijdens het hardlopen kunt u dubbellaags sokken gebruiken. U kunt dit nalezen op de wandelsok.nl
De sokken werken ook bij branderige voeten tijdens het lopen.

Karin | email | 06-07-2019

Ik loop al jaren, altijd Asics gekocht. Nooit problemen gehad, maar sinds kort na nieuwe schoenen steeds blaar op hiel linkervoet. Loop expres niet langer dan 5 k. Ik ga denk ik tip uitvoeren iets plakken op de binnenkant van de schoen. Rechtervoet is geen enkel probleem

jakob | email | 01-04-2020

sportstokken is een idee, sportstokken geven je meer grip en daarna beweegt je voet minder.
een andere idee is om je vesters staker te doen.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...


<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over