hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

afvallen en hardlopen

Jolanda | email | 26-08-2009

Wie kan mij raadt geven: Ik loop 3 keer per week 10 km. Ik doe hier 1 uur en 7 minuten over. Ik heb nu ongeveer 10 keer dit uurtje gelopen en het gaat me redelijk goed af. Eťn van de redenen om te gaan hardlopen is afvallen. Er is mij steeds verteld dat als ik eenmaal meer dan een half uur zou lopen dan zou ik wel gaan afvallen. Naast het hardlopen volg ik strikt Sonja Bakker en ben nog helemaal niets afgevallen. Nog geen gram. Kan iemand dit verklaren? Ik ben 35 jaar, 1.68 m en weeg 66 kilo.
Doe ik misschien iets verkeerd?

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 49 reacties op dit onderwerp.

Hania | email | 30-09-2014

Hoi Jolanda,

Ik help je hier graag met de volgende tips:

- Koolhydraten in het begin van de dag en enkel langzame koolhydraten. Een perfect ontbijt is havermout. Combineer dit met eiwitten (eiwitpoeder of magere kwark)
- Doe krachttraining voor het beste resultaat

-Sonja bakker is leuk als je niet sport en net begint met ' lijnen' . De calorie inname en nog belangrijker de inhoud van deze calorieen in het Sonja Bakker dieet zijn vaak te weinig. En geloof het of niet. De meeste mensen die wij begeleiden vallen niet af omdat ze te weinig eten en toch nog vaak het verkeerde.

Daarbij werkt het vaak even of alleen als er echt een ruim teveel aan vetmassa is. Als ik jou was zou ik me focussen op een evenwichtige voeding met veel eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Koolhydraten in de avond niet meer eten of beperkt als je nog actief moet zijn (bijvoorbeeld wisselende werkdiensten doet)

Kijk anders nog eens op onze website www.sportsnuts.nl en als je ons mailt op info@sportsnuts.nl kan ik of een van mijn collega's je nog meer passende en concrete tips geven. Uiteraard gratis!

Succes en hou vol!

Hania

Sports Nuts
Real Food Real Results

Petra | 12-09-2014

Ben ook sins 2,5 maand begonnen met joggen . Woog 71 kg en weeg nu al 65 kg. had nooit gedacht dat ik zou kunnen joggen ivm vaatprobleem. Masr t lukt en ik voel me er goed bij. Ik zital op streefgewicht maar t ging zo makkelijk dat ik nu nog effedoorga. En wat meer gelet op wat ik teveel neem. Suikers. En kijk dekilo's ben ik maar mooi kwijt. Terug in maat 38. Op naar maat 36.

Eli Lammertyn | email | 31-08-2014

Hallo mensen,

Ik ben een 2-tal jaartjes bezig met hardlopen (3x per week). Ik en 1m84 en weeg 80 kg. Ik las op www.hetgeheimvanhardlopen.nl dat ik met 10% gewichtsafname ca. 15 sneller kan lopen op een marathon. Hoe kan ik het beste resultaat verkrijgen om ca. 5 kg of meer af te vallen? Ik let gematigd op mijn eetgewoonten (geen fastfood of overmatig alcoholverbruik, maar veel groenten en vis).

cynthia | 02-08-2013

Lieve iedereen,

Voor iedereen die juist begonnen is met hardlopen en dit nog niet direct terug ziet op de weegschaal: hou VOL!! Ik ben 7 maanden geleden (weer)begonnen met joggen en zag dit ook zeker niet meteen terug in kilo's. Echter, ik heb doorgezet en pas sinds een maand (dus 6 maanden na de start) ben ik ruim 5 kilo kwijt. Ik zit nu op mijn streefgewicht van 59 kilo! Blij, blij en nog eens blij! Ik ben naarmate ik intensief ben gaan trainen 3 a 4 maal per week)steeds bewuster met voeding geworden, dat moet ik wel zeggen! Ik ben heel gelukkig en extra gemotiveerd en vind het bovendien heerlijk om te joggen. En ik hou mijn gewicht nu al een maand stabiel. Dus, geef echt niet op en ga stapsgewijs minder eten! Echt het werkt! Hopelijk geeft dit jullie een steuntje in de rug!!

rene | email | 02-11-2012

Ongezonde snacks (chips, nootjes, chocolade) alleen in het weekend. En dan met mate, een klein bakje ipv een zak chips.
Alcohol met mate. Ze bevatten veel calorieen (koolhydraten/eiwitten:4, alcohol:7, vet: 9 kcal/gram).
Geen bier, bevat dikmakende suikers.

Fruit: een appel is vooral gezond door wat er niet in zit en is maar 70 Kcal.

Meten en wegen. Vooral de buikomvang is een goede indicatie van overtollig vet. Mannen < 95, vrouwen < 80 cm.
1 keer per week op een vast tijdstip (bij maandagmorgen voor het ontbijt) meten en wegen.
De waardes (buikomvang en gewicht) opschrijven. Op een gegeven moment stagneert het gewicht (door bij spieropbouw), maar blijven de cm's er af gaan.

Boeken: De houdbare man van Pim Christiaans was voor mij een eye-opener. Hij legt uit waarom je vanzelf zwaarder wordt als je ouder wordt en hoe dat te doorbreken.
Supplementen en medicijnen gebruik ik overigens niet.

Veel succes ermee,

Groetjes Rene

rene | email | 02-11-2012

Wat tips:

Langzaam eten. Tijdens het eten goed drinken. En stoppen voordat je vol zit, omdat je verzadigingsgevoel pas 10-15 min na de maaltijd optreedt.
Je moet eigenlijk met nog een klein beetje trek al stoppen met eten.

Eet 's avonds zo veel (weinig) dat je 's morgens stevige trek hebt.
Dan goed ontbijten. Liefst vezelrijk (balast, goed voor verzadigingsgevoel en spijsvertering).

Om bijv 10:00 en 15:00h een tussendoortje (stukje ontbijtkoek, fruit). Hiermee voorkom je dat je teveel honger krijgt en om de verbranding op gang te houden.

Minder koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta,..) en meer groente en eiwitten.
Groente bevat veel balastvoedsel, lastiger te verteren en zorgt ervoor dat je minder
Eiwitten zijn nodig voor herstel en de verwerking ervan is langzaam en kost ook meer energie.

Kijk op de verpakking hoeveel Kcals ergens in zit.

Plan je dag. Neem gezond eten/gezonde snacks mee als je ergens naar toe gaat. Gezond eten is vaak lastig te krijgen.

Geen zoete dingen. Zoete dingen bevatten vaak snelle suikers (fast carbs).
Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel, waardoor je eerder honger krijgt. Geldt ook voor suikervervangers!

rene | email | 02-11-2012

Zodra je begint met hardlopen verbrandt je ook vet. Bij de langzame lange duurlopen (Long Slow Distance) kun je dat veel langer volhouden en verbrand je meer vet.
Dus wekelijks een lange duurloop helpt ook om overtollige kilo's kwijt te raken.

Helaas is ons lichaam een perfecte 'weegschaal'. Als je teveel eet wordt je zwaarder en vice versa.
Er zijn geen truukjes (free lunches). Afvallen is vooral doorzetten.

rene | email | 02-11-2012

Hoi Jolanda.

Knap dat je het zo lang volhoudt. De aanhouder wint, vooral bij dieten.
Zelf ben ik dmv sporten (vooral hardlopen) en gezond eten ruim 20 Kg kwijt geraakt. Van 93 naar inmiddels 73 Kg,BMI van 28 naar 22
Ik zit nu al 5 jaar om m'n 'ideaal' gewicht, maar moet toch letten op wat ik eet.

Ik ben nu 47, maar voel me gezonder dan toen ik 25 was. Door 10-15% gewichtsverlies krijg je enorm veel energie.
Je hoeft immers een stuk mee te slepen.
Een echte aanrader!

Hardlopen is DE manier om energie te verbranden. Aanzienlijk meer dan bij andere sporten. Bij hardlopen verbrand je zo'n 1000 Kcal per 15 Km.
Mits juiste techniek en door goed te letten op je lichaam (pijntjes niet negeren), kun je de frequentie langzaam uitbouwen naar een paar keer per week tot bijna dagelijks.
Af en toe een rustpauze inlassen is ook goed.

Nog mooier is dat je basaal metabolisme, zeg maar de verbranding in rust, ook toeneemt. Je verbrandt dus extra calorieen, terwijl je in rust bent.

Jolanda | email | 31-10-2012

Hallo,
Ik ben eerst afgevallen en daarna begonnen met start to run en zit op les 20. Merk je verschil in je lichaamsbouw als je 2 tot 3 keer per week hardloopt? Uitgaande van ongeveer 5 km. Per keer? Dat alles weer wat strakker gaat worden, zal ik maar zeggen? Daar doe ik het dus eigenlijk voor. Heb het idee van wel, maar kan ook de wens is de vader van de gedachte zijn.

Hardloper_Henkie | email | 26-10-2012

@Jolanda,

Op een normale manier afvallen gaat en lijkt langzaam te gaan. 1kg vet bevat 7000kcal, als je elke dag ongeveer 400kcal onder je onderhoud zit duurt het dus wel even voordat je 1kg vet hebt verloren. Ben je een beginnend sporter zal je in het begin makkelijk wat spieren opbouwen. Je zal daardoor ook wat meer vocht vasthouden. Na een maand kan het volgens de weegschaal dus lijken dat je niet bent afgevallen.

@Mariel,

Uw bericht is totaal onjuist:

1. Hoe harder je loop hoe meer je afvalt. Je bent waarschijnlijk in de war met de vetverbranding die RELATIEF hoger is bij een lagere intensiteit. In dat geval kan je zeggen dat je beter langzamer kan lopen waardoor je het langer volhoudt en meer afstand aflegt. Omdat je dan meer energie uit je vetreserves haalt hoef je na de training minder aan te vullen
2. Vet kan niet worden omgezet in spieren. Vetverlies en spieropbouw kan natuurlijk wel weer samen gaan.

Mariel | email | 10-06-2012

Misschien moet je er iets langzamer over doen!! hoe langzamer, hoe meer je afvalt. en na 10 keer heb je je vet omgezet in spieren. over een aantal weken zul je vast wel verschil merken.

mooi | 20-09-2011

het heeft echt maar dan ook echt niets met dit onderwerp te maken maar ik moet het even zeggen, Aurelia Landi wat een prachtige naam!!!!!!!!!!!!! sorry voor de onderbreking gaat u verder.

Ruud Kors | email | 17-06-2011

Hoi Jolanda,
Ik woog 70 kilo. Dat is veel te zwaar vond ik.
Ik ben 1.62m, Ook ik viel niet van het lopen af. Nu gaat het beter. Ik eet niet meer drie keer per dag en ook niet meer wat extra'sbij het avondeten alleen omdat het lekker is. Ik neem nu 4 sneden brood mee naar het werk i.p.v. 8. na wel een goed ontbijt zodat ik daar even op kan teren. En een beetje gek misschien maar voor het naar bed gaan neem ik vaak nog 1 of 2 boterhammen met hagelslag. En ja hoor het helpt. Ik ben 5 kilo kwijtgeraakt in anderhalve maand en ben van plan naar de 58 kilo te gaan. Alles wat je teveel weegt moet je immers ook meedragen. Dus, niet te veel, regelmatig en weinig snoep. Laat horen hoe het gaat. Stop in ieder geval niet met lopen. Succes ermee.
Succes ermee.
Ruud

Aurelia Landi | email | 10-04-2011

O ja, ik was nog wat vergeten. Niet steeds dezelfde sport beoefenen, op hetzelfde tempo, daar went je lichaam aan, en kost het bijna geen energie meer voor je lichaam. Intervaltraining als je van lopen houdt, dus de ene keer duurloop op een middelmatig tempo. De andere keer maar een half uurtje en dan juist zo snel mogelijk. Ook tijdens 3 kwartier afwisselen tussen middelmatig lopen en sprintjes trekken...kan een mogelijkheid zijn.

Aurelia Landi | email | 10-04-2011

Je eet waarschijnlijk te weinig, als je zoveel sport is het zelfs zo dat je tekorten kan krijgen. Sonja Bakker, is dan niet verstandig om te doen, denk ik zo. Begin maar eens met 2 boterhammen 'sochtends, bord Brinta of yoghurt met fruit (elke dag iets anders), 's middag 3 boterhammen en 's avond gewoon normaal warm eten. Snoep laten staan, en gewoon een koekje of een stukje pure chocolade bij de koffie. Geen probleem, je valt af...probeer het maar. Je moet wel je verbranding laten doorgaan, bij jou is het gestagneerd waarschijnlijk. Stoppen met dieet en gewoon normaal eten, en je zal eens wat zien, als je veel sport, krijg je ook meer spieren en die wegen meer dan vet. Zo kan het zijn dat je prima in je vel zit, strak bent en toch veel weegt. Laat liever die weegschaal achterwege en kijk gewoon hoe je kleren zitten. Een weegschaal is geen goed meetpunt, omdat nogmaal spieren meer wegen, soms houd je vocht vast, kan soms kilo's schelen.
Dit is mijn relaas. Kijk maar of je er wat mee kan. Groetjes Aurelia

Nielznn | email | 21-02-2011

Raar
Ik ben in 4 maanden precies 30 kilo afgevallen dankzij Hardlopen & cola te laten :)
Eens naar de dokter mee gaan :)

Jeffry | email | 02-10-2010

Inderdaad vreemd dat je niet bent afgevallen.
Want het verhaal dat je na zoveel min pas vet verbrand zal wel .Het gaat uit eindelijk om de balans.hoeveel kalorien heb je tot je genomen en hoeveel verbruik je.Ik loop sinds een paar maanden.Heb verder niks aan mijn voedings schema veranderd en ben 7 kilo afgevallen.Als je meer dan 1 uur hardloopt verband je toch zeker een 700 kc.
Misschien toch nog eens naar je voedingsschema kijken heb er anders geen verklaring voor

connie | 02-10-2010

maar er word gezegd bij ons op de club dat je pas na anderhalf uur begint met vetverbranden hoe lang moet ik dan ik dan wel niet lopen is dat zo wie weet hier antwoord op

Martijn | 30-09-2010

Als je 4x per week meer dan 1.5 uur hardloopt, zal je genoeg verbranden elke keer, vaker hard lopen zal niet nodig zijn. Het lijkt me zinvoller op je eetgewoontes aan te passen.
Bv
kleinere borden zodat je minder opschept,
niet direkt restjes opmaken maar bv een dag later,
meer groente, fruit, vezels,
minder zout, minder suikers enz.

Probeer duidelijk een onderscheid te maken tussen welk eten je nodig hebt (gezond) en wat je lekker vind, wel lekker blijven eten, maar bewust.

connie | 30-09-2010

hallo
ik heb een vraag
ik ben een ervaren loopster
loop 4 keer per week anderhalf tot 2 uur alleen maar duurloop
nu wil ik gaan afvallen met een schema van een dieetiste
ik wil nu iedere dag gaan lopen maar nu word er gezegd tegen mij dat het niet goed is wie weet hier antwoord op
groetjes connie

Dirk | email | 13-08-2010

Je moet niet snel hardlopen, maar gewoon middelmatig dat je nog niet aan het hijgen bent. Zo verbrand je het meeste vet

Michiel H | 31-12-2009

ik weet niet maar ik loop pas 10 maanden en ik ben 25kilo kwijt en volg geen eens dieet gewoon 1x per 2 weken lekker friet :P ik let wel op me eten maar dieet naah..

ben dan ook pas 21 maar ik ben wel van 1 uur en 12 min naar 55min 10km gegaan :)

DickB | 31-12-2009

Adem je wel genoeg?

richard hendriks | email | 31-12-2009

ik wil ook afvallen ben rond 183cm en rond 87kilo ik wil het afronden na 78kilo ben sinds zondag begonnen met te lopen elke dag z'n 1uur en 30min en eet nu ma 3keer per dag is dit een goeie manier om af te vallen zou ik wel graag willen weten want mijn tante doet het ook en zij is in 4maanden 9kilo afgevallen ik ben 19jaar

Jolanda | email | 25-10-2009

iedereen bedankt voor de reacties. Ben inmiddels gestopt met Sonja Bakker, heb het boek van Sonja Kimpen gelezen en dat was wel een eye opener. Inderdaad heb ik mijn lichaam te weinig voedsel gegeven om te verbranden, denk ik. Ik ben nu bezig met gezond eten, 2x per dag een tussendoortje en merk dat mijn lichaam hier goed op reageert.Drie keer per week lopen doe ik nog steeds en loop verder tussendoor meer en probeer ook vaker de fiets te pakken. Ik ben inmiddels 1 kilo afgevallen, nog steeds niet veel. Maar merk wel dat mijn lichaam zich hier beter bij voelt. Het lopen gaat beter en voel me verder goed. Dus ga op deze voet verder. Hartelijk bedankt en adviezen blijven welkom.

Leonie | 16-09-2009

Ik ben ook gaan hardlopen om af te vallen. Ik ben nu na 5 maanden 6 kilo kwijt. Een kilo per maand dus ongeveer. Ik train minimaal 4 keer per week (2x hardlopen, 1x dansen en 1x keep fit). Ik heb niets met mijn eten gedaan maar merk wel dat ik nu beter op mijn eten let omdat ik beter wil lopen. De wereld is dus omgedraaid! Ik heb mij laatst door een collega het volgende laten uitleggen die onder behandeling van de sportschool is: Als je te weinig koolhydraten eet kun je geen spieren opbouwen. De spieren zijn de motor van je lichaam en verbranden een hoop energie. Juist door hard te trainen met te weinig eten "eet" je je eigen spieren op waardoor je nooit het resultaat zal bereiken dat je wilt bereiken. Je lichaam heeft dus (gezond) eten nodig om op te bouwen en Sonja is dat niet. Veel succes!

Geraldo | email | 10-09-2009

Mogelijkerwijs verlies je wel vet, maar krijg jer er spiermassa voor in de plaats. Kun je je vetpercentage niet regelmatig laten bepalen? Spiermassa is in volume zwaarder dan vet. Het hebben van procentueel veel spiermassa heeft als voordeel dat je ook in rust meer energie verbruikt. Persoonlijk ben ik een en al spier (mijn hele leven al!) en eet wat ik wil. Wel eet ik veel kleine porties, waardoor mijn verbranding hoog blijft. Je zou wat kleine handhaltertjes (3 kg vrouw, 5 kg man) kunnen aanschaffen en hier dagelijks wat oefeningen mee kunnen doen., op de dagen dat e niet loopt. Dit hoeft helemaal niet zo lang te duren, maar het kan erg inspannend zijn.

Petra | 09-09-2009

Juist!

AJ | email | 07-09-2009

Heel herkenbaar. Van de ene dag op de andere gestopt met alle "lekkere dingen" (lees suikerrijk eten en drinken) en gaan sporten.

Na 2 maanden wel enige verandering in omvang (cm) van m'n lichaam, maar geen verlies in kilo's. Sinds ong. 2 weken weer wat suiker (jam, vla, etc.) toegevoegd aan m'n normale eten en de kilo's vliegen er af.

Blijkbaar moet je een balans vinden waarbij je lichaam zich prettig voelt en het aandurft om het de vetreserves te verminderen. Te weinig eten of heel eenzijdig eten zorgt, bij mij in ieder geval, voor een tegengesteld effect dan ik had had verwacht.

Mijn advies conform Hein: laat dat Bakker dieet maar even lopen en ga normaal gezond eten en kijk dan wat er gebeurt. Wees niet te bang voor wat suiker of vet. Is helemaal niet erg zolang je het niet overdrijft.

js | 07-09-2009

Als vuistregel is 'afvallen is meer calorieŽn gebruiken dan binnenkrijgen' wel goed, maar de menselijke spijsvertering is niet iets ingewikkelder dan dat. Simpel voorbeeld met insuline: veel insuline in je bloed betekent dat suikers omgezet worden in energie en vet opgeslagen wordt, weinig insuline zorgt ervoor dat de vetverbranding in gang schiet. Nu ben ik zeker geen expert, maar bovenstaande maar om aan te geven dat de menselijke biochemie complexer is dan om af te vallen alleen op calorieŽn letten. Het is ook belangrijk hoe je die calorieŽn binnen krijgt en wat dat met bijvoorbeeld je insuline-niveau doet.

Hein | 07-09-2009

Hoi Jolanda,

Ik zou als ik jouw was dat Sonja Bakker snel vergeten en meer eten. Je vergt anders veel te veel van je lichaam. Probeer zoals al eerder wordt aangegeven meerdere keren per dag te eten. Ik zou zelfs zeggen minimaal 5 x per dag. Vergeet de suikers. Maar niet de natuurlijke suikers zoals bv appelstroop op je brood. Je moet de verbranding op gang houden. Zie je totale eten per dag als een pizza en neem daarvan om de zoveel tijd een stuk. Ga idd ff googelen op de belgische Sonja en leer bewust te eten. Is echt niet moeilijk hoor. Ik heb zelf de ervaring dat ik van 106 kg naar 86 ben gegaan in ongeveer 8 maanden. Dit blijft al een zeer lange tijd schommelen rond die 86 en ik zit net boven mijn bmi en toch voel ik me prettig en kreeg ik steeds te horen dat ik niet verder moest afvallen!

Succes ermee ! (blijven lopen)

Petra | 03-09-2009

Wim,

Misschien helpt 't als je naast hardlopen, nog iets anders doet. Fitnessen of zo

Wim Konings | email | 02-09-2009

Hoi Tom,

Ja opzich wel, maar wel met verkeerde proporsies aan buikvet. Jammer als je dat weg wil krijgen, je toch moet trainen. En daarmee gaat het hele lichaamsgewicht wat naar beneden.

Tom | 01-09-2009

Hť Wim Konings,
Sluit lichte mensen nou niet uit !
Bij 1.93 m en 85 kg bent jij toch ook zo licht als een veertje.....

Rob Geurtsen | email | 01-09-2009

Hoi Wim

Mijn eigen programma is dat ik vier tot vijf ker in de week train, zowel op de fiets als met lopen. Zoveel mogelijk alles wandelend of op de iets doe, en als ik tijd heb, ook ga wandelen.
In twee manden ben ik nu van (1,91 - 87 kilo, naar 82 kilo afgevallen. De laatste tijd iets te snel denk ik.
Ik let er op dat ik tussen maaltijden echt eerst honger heb voordat ik eet. het honger gevoel is lekker. Dan eeet ik eerst wat rauwe groente (witlof, worteltje of lekkere paprika en in de zomder redelijk wat fruit, Als er dan weer honger komt eet ik iets stevigers met koolhydraten of een maal.
Essentieel is dat ik weinig tussendoor eet.

Mijn Kcal doe ik in vier porties per dag.

Bij voorkeur en goed ontbijt. (Fruit, in ieder gevaal halve banaan, bessen, aardbeiden, pruimen, etc., crueslie en yoghurt)

Zie mijn blog voor vorderingen: //blogger.xs4all.nl/groei/category/34480.aspx?Show=All
of
//blogger.xs4all.nl/groei/

Wim Konings | email | 30-08-2009

Deel 2,
Ik merk toch dat de vetverbranding weer in gang is, want ik val langzaam iets af. En dat is de bedoeling.
Bij 1.93 en 85KG ben ik helemaal niet te zwaar, maar heb toch een storend buikje.
4 keer pw hardlopen en 7 keer pw een half uur wandelen klink bizar veel, maar dat wandelen valt mee hoor. Is erg goed te doen.
Ik denk dus ook Jolanda, dat je beter een sport erbij kan doen waarbij je iets meer vet kan verbranden.
3 keer per week hardlopen plus het Sonja Bakker dieet lijkt mij een "dodelijke" combinatie. Je krijgt veel te weinig calorieen binnen, dat zelfs je stofwisseling op zo'n laag pitje staat, dat vet verbranden bijna onmogelijk word.

Succes!!

Wim Konings | email | 30-08-2009

Hoi!!

Complimenten voor het leuke onderwerp.
Eens een keer een discussie over afvallen, zonder dat er allemaal mensen aansluiten die al zo licht als een veertje zijn.

Ik, jongen van 26, viel erg af toen ik 7 jaar geleden begon met sporten.
Mijn lichaam kende geen beweging en zodoende wist het niet wat het overkwam toen het moest gaan bewegen.
Toen ik later een geoefend loper werd, begon ik ook meer te eten omdat mijn lichaam er om vroeg.
Nu 7 jaar later loop ik veel, maar kennelijk eet ik toch meer dan dat ik verbrand. Ik kom namelijk langzaam iets aan. Meer hardlopen is geen optie. Ik train dan in een te hoge hartslag om de vetreserves aan te spreken. Dus van 4 keer pw hardlopen naar 5 keer zou geen optie zijn.
Ik ben er nu elke dag een half uur bij gaan wandelen. Flink doorlopen. En let daarbij toch iets op mijn eten. Geen dieet dus.

Rob Geurtsen | email | 30-08-2009

Hoi Jolanda
... mijn eerdere antwoord was te lang. Hier daarom deel twee...

Vet verbranden doe je vooral bij lichte langdurige beweging. Dus voor adfvallen moet je je aandeel te voet, per fiets bewegen vergroten.

Dit betekent dat je misschien naast je drie keer trainen per week (volgens schema??) nog ťťn of twee lichtere nauwelijks belastende trainingen moet toevoegen. Trainingen waarbij je hpm relatief laag blijven. Check maar in tabellen die zijn overal te vinden, of stuur een mailtje.

Door een stevig trainings programma en ander eetpatroon vergroot je de kans op een versnelling van je metabolisme, binnen de voor jou gegeven biologische parameters.

Dat laatste is relevant als je lichaamstype hebt dat gemakkelijk vetaangroe heeft, dan zul je grote problemen hebben met afvallen. Beetje appelvorm. Je leeftijd kan hierbij overigens wel een significante rol spelen.

Regelmatig flink (hoeveelheid) lopen maakt dat je over een langere periode afvalt.
Maar nogmaals het geheim zit in a) de hoeveelheid energie die je inneemt en verbruikt, b) je lichamelijke kenmerken c) het versnellen van je metabolisme.

Rob Geurtsen | email | 30-08-2009

Hi Jolanda

Essentieel voor een goed plan is het doel van afvallen gebruiken als richtsnoer voor de soort maatregelen en acties die je kunt of wilt nemen. Daarnaast zijn lichamelijke eigenschappen relevant. Nu maar eerst een paar misverstanden benoemen:

De belangrijkste methode van afvallen is zorgen dat je minder Kcal inneemt dan verbruikt. Dat betekent in onze maatschappij bijna alle tussendoortjes afschaffen en gedisciplineerd met die snoep en eetgewoonten omgaan.

Wil je dan effectiever eten, de Kcal die je inneemt ook laten verbrannden en zo min mogelijk omzetten in vet.
Daar horen een aantal consequenties bij:
's avonds niet je grootste maaltijd!!!
's ochtends een stevig ontbijt.

Liever je benodigde Kcal in vier of vijf porties over de dag verdeeld nemen dan in de drie maatlijden en tussendoortjes. Kleinere porties geven de kans op een versnelling van je metabolisme.

(Vraag eens aan een diŽtiste. Schrijf op wat je allemaal eet. Doet maar ens gedurende een hele week, en dan een maand later nog een keer.

Petra | 28-08-2009

Klopt, 100% vet verbranden kan niet, maar na het sporten werkt je verbranding (metabolisme) nog zo'n 6 uur op een hoger niveau. Dit is tevens btw de valkuil om te veel te eten....

Jimmy | 27-08-2009

Oja, ik ben er voor het gemak dan nog vanuit gegaan dat je 100% vet verbrandt. Helaas is dat in de praktijk bijna niet haalbaar met hardlopen.

Jimmy | 27-08-2009

Even rekenen...

Gemiddeld verbruik je met hardlopen zo'n 650 calorieen per uur, dus in die 10 uur heb je er 6500 verbruikt. 1KG vet staat zo uit m'n hoofd voor 8000cal, dus je hebt er bijna eentje verbrand.

Stel daar tegenover dat je, vaak ongemerkt, toch iets meer gaat eten door lekker sporten, dan zal je inderdaad nog lang geen kilo kwijt zijn. Dus het klopt!

Petra | 27-08-2009

Ik kan mij voorstellen dat je niet tevreden bent met 66 kg bij een lengte van 1.68. De BMI van 24 is idd gezond, dat wel, maar wel hoog in de curve.

Zelf ben ik 1.72 en ik denk dat ik ongeveer 61 kg weeg, maar ik heb ook 66 gewogen, en was daar niet happy mee. Ik ben op een gegeven moment bij de Belgische Sonja (Sonja Kimpen) terecht gekomen en sindsdien ben ik meer bewust van wat ik eet, hoe ik eet, wanneer ik eet en waarom ik eet. Dit in combinatie met 2 a 3x in de week hardlopen heeft ervoor gezorgd dat ik mij gezond en vitaal (fit) voel, strakker in mijn velletje zit en beter in mijn kleren pas.

Google voor de grap maar eens op Sonja Kimpen en metabolisme, misschien is het wel wat voor je.

Succes ermee!

Wilma | 27-08-2009

allereerst: bij een lengte van 1,68 en gewicht van 66 kg heb je een BMI onder de 24.
Je hebt dus een gezond gewicht.

Misschien eens proberen wat langzamer te lopen. Hoe langzamer je loopt, des te meer zal je lichaam de vetreserves gaan aanspreken.

x | 27-08-2009

Het enige wat ik kan bedenken is dat je gewoon een prima gewicht hebt voor je lengte en dat het daarom niet lukt.

Als je echt het dieet van Sonja zo strikt volgt als je zegt, dan zou je zelfs zonder dat hardlopen moeten afvallen.

Als je afvallen echt nodig vindt, zou ik eens bij de huisarts langs gaan. Want dan lijkt het erop dat jouw stofwisseling wel erg langzaam gaat. Misschien een verleden van steeds weer afvallen en aankomen ?

Michel | email | 27-08-2009

Jolanda,

Misschien is het Sonja Bakker dieet niet het juiste voor jou.
Maak eens een afspraak met een diŽtist, deze kan jou vertellen of je voedingsinname in combinatie met het sporten juist is.

Aan het sporten ligt het in ieder geval niet.
Succes.

Attila | 27-08-2009

Beste Jolanda.

Er blijft maar een verklaring over. Ondanks dat je dieet en sport gebruik je per dag evenveel calorieen als dat je binnen krijgt.

Wil je afvallen zul je minder calorieen binnen moeten krijgen of meer verbruiken.
(of beide).
De mogelijkheden zijn dan: iets minder eten. ( b.v. 200 kcal per dag) dus kleinere porties,
minder suikers gebruiken in frisdranken
etc.
geen alcohol gebruiken.
etc. etc.

Jolanda | email | 27-08-2009

je hebt gelijk. Ik was nog vergeten te melden dat ik met het meetlint ook niet afval. De centimeters worden niet minder en ook aan mijn kleding merk ik niets. Ik ben vorig jaar september begonnen met lopen en ben dus nu bijna een jaar bezig met opbouwen. Ben dus al wel een tijd bezig.

Muziekloper | 26-08-2009

Hoe lang ben je al bezig?

Door het hardlopen is er ook sprake van spieropbouw, en spieren zijn zwaarder dan vet. Dit kan dus kwa gewicht het vetverlies compenseren.

Meetlint gebruiken maakt duidelijk of dit het geval is. Meestal relevanter dan de weegschaal.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over