Adverteren? Stuur een mailtje naar runnersmeetingpoint4u (at) gmail.com

gescheurde enkelband

Elise | 29-05-2005

Ik heb vorige week zaterdag mijn enkelband gescheurd. Nu kan ik wel weer lopen, maar mijn enkel doet buiten aan de achterkant nogal pijn. Is dat normaal? Tape is er al af vanwege ernstige allergie hiertegen, mijn voet is helemaal rood van de bultjes. Ik weet niet of ik nou nog terug moet naar de huisarts of dat deze pijnklachten er bij horen. Wie weet er meer over te vertellen?

Jane | email | 01-03-2008

ik ben gister door mn enkel gezakt ik stapte verkeerd ofzo. Heb dit vorig jaar ook al gehad dus heb zwakke enkels blijkbaar.
Heb nu drukverband erom en meot 10 maart weerkomen voor teep. Kan er nu geen stap opzetten. maarja het engie wat je kan doen is voet omhoog en rusten.

Anne | email | 26-04-2008

Hallo,
Ik weet niet zo goed of ik hier mijn vraag kwijt kan, maar misschien dan één van jullie het wel weet of ik naar de dokter moet...
Ik heb vandaag bij het voetballen mn enkel verzwikt/verstuikt (wat de goede benaming ook is). Een meisje trapte met volle vaart tegen de bal, terwijl ik mijn voet aan de andere kant van de bal (met de buitenkant) er tegenaan hield. Vervolgens klapte mn enkel dubbel. Het deed even echt verschrikkelijk zeer, maar daarna werd het wel beter en heb ik zelfs nog weer meegespeeld. Ik kan op zich gewoon lopen, maar ik voel wel dat mn enkel zwak is, net alsof hij weer dubbel zal klappen. Ook kan ik mn voet niet goed naar binnen draaien. Moet ik naar de dokter? Of gaat het vanzelf wel over? Ik denk op zich wel dat t meevalt, maar het is natuurlijk wel vervelend.
Alvast bedankt!

M | email | 05-05-2008

Ik heb 2 mei ook me enkelbanden gescheurd. en er waas een klein stukje bot mee weg gescheurt,!! dus heb ik me hele voet met gips. en nu moet ik vrijdag terug komen, en dan hoop ik dat ik loop gips of tape krijg, want we hebbn hier nu kermis! en dan is rot kan ik je vertellen. ik heb er verder ook geen last van ! dus ik hoop dat ik er snel weer op mag lopen

Kylie | 24-05-2008

Hallo, Ik heb donderdagavond een container op myn voet gekregen, Toen nog niet zo'n last van maar wordt nu aardig blauw. het doet niet heel erge pijn maar voel het wel; heb morgen een generale repetitie voor dansen. Weet iemand wat ik het beste kan doen? mag ik hem intapen? of moet ik gewopon dansen zonder ietserom? Dankjewel.

anelja | email | 02-06-2008

Heb nu ong. 5 weken geleden mijn enkelband gescheurd door even in een kuil te gaan "staan" er is tape om gegaan voor twee weken daarna een enkelbrace, het probleem is dat de enkel steeds weer opnieuw dik is na een dag met normale belasting, heeft iemand een idee?

José | email | 07-06-2008

Ben nu 4 weken geleden van de trap gevallen en bovenop mijn enkel terecht gekomen. Volgens het ziekenhuis is het niet gebroken, en heb inmiddels gips en tape gehad. Met het tape moest ik gaan lopen maar dat ging echt niet, kroop over de grond van de pijn. Mijn enkel is nog steeds erg dik en het enige dat ik kan zijn wat onbelaste oefeningen zoals rondjes draaien.

De artsen zeiden dat ik met 6 weken weer normaal moest kunnen lopen maar dit herstel gaat zo ongelovelijk langzaam. Ik kan mijn voet nog niet eens plat op de grond krijgen.

Iemand tips/advies? Ga maandag trouwens naar een sportfysio, hopelijk schiet het dan een beetje op. Want dit is erg frustrerend als je gewend bent 6 dagen per week te sporten.

kitty | email | 30-06-2008

ik heb mijn enkelband gescheurd eerst een week rust en nu gips al 2 weken maar ik heb zo,n pijn vooral snachts dat ik het wel kan uitschreuwen ik heb naar het ziekenhuis gebeld die zeggen is normaal ik vraag mij af of ik dat nog een week vol houd want dan moet ik terug. zijn er meer mensen die ook naar 3 weken nog zo,n erge pijn hebben

Femke | email | 03-07-2008

Hoi ik ben Zondag verkeerd terechtgekomen op een trampoline. Ik was aan het springen en toen ik neerkwam klapte mijn voet 2 kanten op. Het deed heel erg zeer toen ze bij de huisartsenpost op een bepaalde plek duwde. De tranen schoten in mijn ogen. Die plek was net iets boven mijn knokkel. Zou er een enkelband gescheurd kunnen zijn? En ik ga over 3 dagen op vakantie weet iemand een oplossing voor het zwemmen? Nu heb ik drukverband maar daar kun je niet mee zwemmen.

sannne | email | 05-07-2008

hee hallo,
Ik ben sanne, en heb vorige week mijn enkelbanden gescheurd.
Ik wilde van een afstapje af, zette mijn voet verkeerd neer, en klapte er zo doorheen.
In het ziekenhuis hebben ze het gelijk gegipst, (wat achteraf niet goed blijkt te zijn ivm de zwelling)
Gips is er nu af, en ik heb een stevig drukverband.
heel mn voet is paars,blauw, geel en ik verga van de pijn.
Zeker als ik probeer in slaap te komen,ik ben benieuwd hoelang dit nog gaat duren..
Weet iemand dit misschien?
Ik kan nog niet op mn voet staan, dan schreeuw ik het uit van de pijn!
Sterkte allemaal.....

Jootje | email | 24-07-2008

Tien weken geleden verzwikte ik mn enkel en waren mn enkelbanden gescheurd.
Ben vandaag voor de vierde keer naar de huisarts geweest (incl. intapen).
Nog steeds is ie pijnlijk en dik.
Ik moet gewoon werken dus de genezing wordt hierdoor wel vertraagd.
En het is niet ingegipst dat zal ook de genezing wel vertragen.
Voor iedereen die twijfelt om naar de dokter te gaan:gewoon doen.
Wellicht kan je dokter je helpen en/of tips geven om je enkel te genezen.

Laurens | email | 31-07-2008

Het advies dat bij mij wel hielp:

Leg er zo vaak mogelijk ijs op 20 minuutjes
totdat de zwelling weg is(handig hiervoor is zo'n coldhotpack).

als je terug kan stappen draag dan een steunverband(liefst iets heel stevig en niet zo'n doekje).

Kijk uit dat je hem niet weer verzwikt en draag dan dat verband zo lang als je kan want hoe dan ook gaat je enkel verzwakt zijn

en raadpleeg altijd je huisarts.

PS:wanneer mogelijk af en toe een zeer kleine wandeling maken om je pees /spier soepel te houden.

Laurens

hylke | email | 28-08-2008

ik ben op mijn werk door de enkel gegaan is naar binnen geklapt zat meteen een ei op maar kon er nog wel even op lopen nu niet meer hij is nu nog wel een beetje dik ook een bloeduitstorting wat kan het zijn

meisje met zwakke enkels | email | 23-10-2008

hallo ik heb ook gescheurde enkelbanden en ik heb ook steun zolen van oosterbaan bij mij heeft oosterbaan voetspecialist gezegt dat ik verstevigde enkelbanden moest kopen die heb ik dus gekocht voor sport etc. ze zijn blauw en je koopt ze bij de sport winkels vr 15 euro dus dat is best goed en het werkt egt goed ik gah veel minder vaak door me enkels en heb ook minderpijn

Bente | email | 27-10-2008

hoi
ik loop al meer dan een jaar met me voet.
ik heb al gips gehad en een meri scan en kijkoparatie en een jaar later kwamen ze er achter dat me enkelband was afgescheurt
en er zat een stukje bot verwikelt in liteken wevsel. ze hebben een nieuwe enkelband gemaakt en nu heb ik nog steets last ik heb ook al een jaarlan fysioterhapi, ze schaten dat ik over 1 jaar weer 100% kan sporten.
maar ja het kan ereger zeg ik altijd maar.

Peter van oosterhout | email | 31-10-2008

Ik heb 5 weken gelden mijn enkelbanden gescheurd. Na drie weken niet hardlopen, veel koelen en 's avond het been omhoog, de enkel ingetaped en voorzichtig aan gaan lopen. Het lopen gaat prima, geen pijn en de enkel voelt stevig aan. Echter de enkel blijft maar dik, soms lijkt het dat het minder is, maar na een dag werken (zittend werk) is de enkel 's avonds toch wel weer heel opgezet. Is dit normaal en slijt dit na ??? hoeveel tijd. Heeft iemand ervaring?

gr Peter

muldertje | email | 05-11-2008

itijden een voetbal heb ik mijn enkelband doorgescheurd eerst 1 week in druk verband nu 2 weken gips dan nog 3 weken tape dus het duurd nogal lang en dan maar hopen dat het over is wie heeft dit ook zo gehad

Welmoed | email | 08-12-2008

Als ik al deze verhalen hier lees dan lijkt het erop dat mijn enkel ook gescheurd is! Misschien niet helemaal doorgescheurd, maar wel een stuk.. Had m'n enkel 4 maanden geleden verstuikt op de trampoline, echt vreselijk pijnlijk en m'n enkel werd meteen HEEL erg dik en blauw, kon er niet op lopen. Heb intotaal 3 weken met krukken gelopen. En heb veel fysiotherapie gehad. Er zit nu nog steeds een blauwe plek achter m'n enkel en hij is nog steeds een beetje dik. Als ik ga sporten is hij in de avond meteen weer een stuk dikker en pijnlijker en warm. Dat doe ik dus nog maarmaar nog niet.. Maar het herstel schiet maar niet op. Ik hoop dat ik binnenkort weer een beetje kan sporten...

Rene Schuil | email | 30-12-2008

Nu ongeveer vier weken geleden al mijn drie buitenste enkelbanden afgescheurd. Twee weken met been ophoog gezeten en nu tape. Loop weer een beetje (zonder krukken) en ben aan het werk (zittend beroep) en dat gaat op zich ook wel. Echter in de loop van de dag krijg ik last van opgezette schenen / kuiten (net boven de tape). Na een nacht rust met het been omhoog is dat weer weg. Kan dit te maken hebben met de belasting van mijn been? Hoop dat het geen trombose is. Kan iemand mij vertellen of een dik been in de loop van de dag normaal is? Hoor het graag.

Floor | 01-03-2009

Hoi,
Heb vorige week zondag mijn enkel verdraaid en een dag later er flink door heen gegaan, kon er niet meer oplopen. Nu een week verder kan ik er nog steeds niet op lopen, en volgens de dokter is het een verzwikking. Mijn enkel wordt niet echt dunner, en ziet aan de binnenkant en vooral de buitenkant blauw/groen. Buitenkant is er een groot ei op gekomen, vrijwel direct nadat ik er doorheen gegaan ben. Is dit normaal?

Floor | 01-03-2009

Ik kan trouwens alleen mijn tenen bewegen. Mijn voet kan ik niet meer omhoog krijgen en naar beneden duwen. Hij hangt alleen maar een beetje. Ik krijg hem niet meer plat op de grond Zou het kunnen zijn dat mijn enkelbanden afgescheurd zijn?

Welmoed | email | 04-03-2009

Volgens mij zou dat best goed kunnen ja! Het klinkt allemaal best ernstig. Als je er na een week nog steeds helemaal niet op kan lopen zou ik nog een keer naar de dokter gaan hoor!

Welmoed | email | 08-03-2009

Het is trouwens wel normaal dat je enkel direct na de verzwikking zo ongelofelijk dik wordt, dat had ik ook. en het duurt ook heel lang voor dat weer helemaal normaal is. En mijn enkel was ook helemaal blauw en rood geworden, dat is ook normaal. Maar het beteknt wel dat je enkel van binnen behoorlijk beschadigt is geraakt!

Floor | 10-03-2009

Hoi,
Heb nu loopgips gekregen. Mag er over een week af, en dan verder kijken. Kan er nu pas op lopen! Ben benieuwd hoe snel ik klaar ben met revalideren.

rachelle | email | 16-03-2009

ik heb ook gescheurde enkelbanden!
ben er niet erg blij mee!
nou, jha moet er maar mee leren leven
xx

Welmoed | email | 17-03-2009

Ben benieuwd hoe het herstel bij jullie gaat! Laat het me horen. Sterkte!

Welmoed | email | 17-03-2009

Het gaat nu trouwens wel weer heel goed met mijn enkel :). Moet 2 keer in de week trainen bij de fysio. Ik ben zelfs weer begonnen met dansen. Ik houd het nog niet de volle tijd vol, maar ongeveer driekwartier dansen kan m'n enkel al aan =D. Ik moet nog steeds wel opassen, want als ik m'n enkel te intensief en/of te lang gebruik is-ie weer dik enzo.

Floor | 23-03-2009

Hoi,

Nog 1 weekje met een kunstofloopgipsje! Ter hoogte van een enkellaarsje. Ik heb de enkelband die aan de buitenkant achter de enkel en binnenkant enkel gescheurd.
Volgende week beginnen met revalideren. Voel nog wel enorme druk (vocht)vanuit de enkel komen, en 's avonds klap ik bijna uit het gips! Moet 's avonds echt met een kruk lopen.
Ortho zei wel dat het wel een half jaar kan duren eer dat je klachtvrij bent.
Nou dat is lekker...

Welmoed | email | 23-03-2009

Dus je hebt dan 2 weken int gips gezeten? Het zal inderdaad minimaal wel een half jaar duren. Ik ben nu ruim 7 maanden verder. En ben nu eindelijk bijna klachtvrij, maar nog niet helemaal.

inge | email | 23-03-2009

op 16 september 08 ben ik van een trap gekukeld waarbij ik mijn enkelbanden scheurde. Eerst 3 dagen drukverband. Een paar dagen zonder enige steun en toen nog 4 weken tape.

Ben inmiddels ruim een half jaar verder en loop nog steeds niet "normaal". Nou ben ik hypermobiel waardoor herstel vertraging oploopt, maar ... woensdag naar huisarts om te horen wat nu te doen ...

Welmoed | email | 23-03-2009

Oeh, vervelend! Kan je ook niet sporten? Ben benieuwd wat je huisarts zal zeggen. Succes! Gelukkig heb ik daar nooit zo veel last van gehad, van een hypermobiliteit, of hoe je het ook mag noemen. Alhoewel m'n fysiotherapeute wel blijft zeggen dat ik stabiliteitsoefeningen moet doen.

floor | 24-03-2009

Hoi Welmoed,

Nee ik heb dan 3,5 week in het gips (1,5 week loopgips)gezeten, maar ben het nu wel zat hoor. Ben al bijna 5 weken thuis!!
Voel mijn enkel nog wel regelmatig opspelen en moet dan echt ff rusten want anders zit het gips veels te strak. Ben benieuwd of ik gelijk zonder krukken kan lopen, maar wat heerlijk zeg eindelijk weer mijn laarzen aan! Ik hoop dat ik nog iets van een kousje erom krijg, zo bloot zonder iets vind ik een eng idee.
Moet maandag a.s terug en dan beginnen met fysio.
Wat had jij nou eigenlijk ? Ook gescheurd?

Welmoed | email | 24-03-2009

Hee Floor,
Mijn enkelbanden bleken uiteindelijk niet gescheurd :) M'n fysio had een echo gemaakt omdat hij het niet vertrouwde, en het zag er goed uit. Wat ik alleen raar vond is dat hij alleen aan één kant van 'm'n enkelknobbel' keek, nl aan de voorkant, terwijl ik juist aan de achterkant meer boven m'n enkel last had.. Maarja, ik heb er natuurlijk ook geen verstand van.. :P
Het herstel viel in ieder geval wel heel erg tegen. Maar ik ben blij dat het nu eindelijk weer heel goed gaat. En dat ik niet 3,5 weken in het gips heb hoeven zitten!

eline | email | 30-03-2009

Hoi,

Ik ben vorige week met volleybal door mijn enkel gegaan, en denk nu ook dat hij gescheurd is, maar ze twijfelde of hij gebroken was of niet. Maar ze hebben toen fotos in het ziekenhuis gemaakt maar was nog niks op te zien vanwege een forse zwelling, de doktoren hadden zelden zo dik gezien! De dokter die de fotos had bekeken had mij nog niet gezien en kwam binnen met het nieuws dat hij niet gebroken was, hij zag me enkel en ging er even aan ''voelen'' hij zei o ik ga toch nog een keer kijken want ik twijfel toch een beetje of hij niet gebroken is. Nee hij was niet gebroken, maar nu moet ik morgen terug komen en gaan ze weer foto's maken dus ben benieuwd. MAar ik denk dat hij gescheurd is want ik heb een hele grote bloeduitstorting boven me drukverband uit!! en hij is super groot, iedereen die schrikt ervan. Nou is mijn vraag hadden jullie na een week ook nog steedds ontzettend veel pijn en dat je hem niet kon bewegen?>?
en als je gescheurde enkelbanden hebt moet je dan in het gips?

Gr eLINE

Welmoed | email | 30-03-2009

Vervelend zeg!!!
Ik had ook zo'n dikke enkel, bij mij schrok ook iedereen ervan die het zag. Ik moest natuurlijk al hinkelend naar het ziekenhuis en het was zomer dus ik had een korte broek aan en blote voeten. Iedereen langs wie ik liep die keek met zo'n vies en geschrokken gezicht naar mijn enkel :P
De dokter had het ook zelden zo dik en blauw gezien en ook zij vermoedde een breuk, maar dat bleek dus uiteindelijk niet het geval te zijn :). Ik had ook na een week nog veel pijn, maar ik kon m'n voet wel al een klein beetje bewegen en met twee krukken kon ik een beetje lopen. Het verschilt per persoon en per dokter of er gips om wordt gedaan. Ik hoor verhalen van mensen die bij een verrekking gips kregen en ook verhalen van mensen die volledig gescheurde banden hadden, maar geen gips hoefden. Het loopt dus heel erg uiteen... Nu maar het beste hopen voor jou! Mijn enkelbanden bleken uiteindelijk niet gescheurd, dus de dikte en 'blauwheid' van je enkel zegt niet alles!

Welmoed | 30-03-2009

De dokter die mij die dag zag die zei dat waarschijnlijk m'n enkelbanden helemaal doorgescheurd waren, gelukkig bleek dit uiteindelijk niet zo te zijn.
Hopelijk zijn de jouwen dat nu ook niet! Maar ik kan me iig wel voorstellen dat je gips best fijn zo vinden nu, of niet?

eline | email | 31-03-2009

Hoi,

Nou ik ben net weer terug van het ziekenhuis, het blijkt dat me voorste enkelbanden flink zijn gescheurd, moet nu 6 weken in het tape zitten, lopen gaat nog erg lastig en moet hem nog wel hooghouden. Ik hoop dat ik deze week weer naar stage kan, ik loop stage opeen kinderdagverblijf maar weet niet of dat verstandig is om deze week alte gaan.
Ik ben blij dat hij niet gebroken is, wel wouden ze nog een keer foto's maken maar mocht na de foto weer naar huis en ze zouden bellen als er wat is.

Groetjes Eline

Floor | 01-04-2009

Hoi Eline,

Begin maar niet te snel. Ik heb nu 5,5 halve week thuis gezeten. Ik ben nu sinds maandag uit het gips en heb een rare instabiele enkel die tevens ook supergevoelig is! Ik ga morgen weer voor het eerst werken. Ik werk in een kledingwinkel, dus veel lopen. Neem mijn krukken mee, want anders red ik het niet denk ik. Je bent er nog wel even zoet mee. Bij mij waren de enkelbanden aan de binnenkant en aan de buitenkant de achterste gescheurd.(Enkel was ontzettend dik) Ik kon pas na 4 weken een beetje redelijk lopen, daarvoor kon ik mijn enkel niet eens belasten!
Luister naar je lichaam, doe ik ook en nu vooral de bescherming weg is van het gips, en het gevoel heb alsof ik met elke stap er doorheen kan gaan.

Floor | 01-04-2009

Ben wel begonnen met fysio. Voor stabiliteit, minder pijn te hebben, stijfheid er uit te masseren, en oefeningen te doen om de bewegingsbeperking weg te krijgen

Bertus | 05-04-2009

ik heb tijdens een wedstrijd mijn enkelbanden gescheurd en ben daarna naar het ziekenhuis gegaan(enkel dik enz.) in het ziekenhuis kreeg ik drukverband en moest ik een week erna terug komen.

in die week kon ik wel staan op die voet maar kon ik hem verder niet bewegen, lopen ging dus (bijna) niet.

week erna in het ziekenhuis werd het drukverband eraf gehaald, en aan de buitenkant van mijn hiel was het heel erg blauw en het leek of er een tennisbal in mijn enkel zat. De dokter zei dat mijn enkelband gescheurd was en dat ik 2x 2weken gips kreeg(loopgips?)

na 2 weken haalde ze het eerste gips eraf, mijn enkel was nog steeds dik en de zijkanten van mijn hiel waren nu alle 2 blauw(eerst alleen de buitenkant). ze hebben daarna nieuw gips er omheengedaan wat er nu ook 2 weken omheen moet blijven.

ik ben nu 4 dagen verder en kan gewoon lopen(of iets wat er op lijkt) fietsen kan ook gewoon. Ik weet nog niet hoelang ik moet revalideren tot ik weer een wedstrijd kan spelen, maar tot nu toe ziet het er best goed uit.

Astrid Zonneveld | email | 20-04-2009

Beste allemaal,

Ik ben 7 weken geleden gewoon door mijn enkel gegaan. De artsen hebben er 4 weken over gedaan voordat ze erachter kwamen dat mijn enkelbanden gescheurd zijn. Ik heb 3,5 week in zwachtel gelopen, 1 week tape en zit nu voor de 3e week in het gips waar ik nog ruim 2,5 week in moet zitten. Enkel is niet blauw geweest wel even dik. Maar de pijn blijft en is soms ondragelijk. Wie o wie kan me helpen!!!!!!!!!!!

Dank je wel alvast voor de reacties.

Floor | 23-04-2009

Hoi Astrid,

Rust en omhoog zitten is mijn advies. Het herstel valt niet mee vind ik. Bij mij is het alweer 8 of 9 weken geleden en ik zwik nog regelmatig, gevolg weer dikke enkel, niet goed lopen en veel pijn. Loop nu bj de fysio. Ga 2x sporten onder begeleiding van mijn fysio

danny gooyer | email | 28-04-2009

hoi allemaal !

Ja ik doe heel enthousiast maar ik ben het niet...
en waarom? Omdat ik vrijdag een vreselijke klapper maakte met hardlopen. Ik dacht in eerste instantie dat het wel mee viel en dat het binnen "no time" weer zou zakken..... En ging dus vervolgens ook doodleuk nog op de fiets springen zoals in de planning stond......,,,.,
Nou al snel zag ik dat mijn enkel twee keer zo dik was...
Dus naar huis op de bank VOET OMHOOG!!!!!
nu maar goed nu toch maar naar de dokter want het blijft blauw en dik.....
het is nu dinsdag....

Dus met flinke blauwe strepen en vlekken...
en een dikke voet is het toch maar beter even te gaan naar MR DR
Even een zwachteltje erom of zo.

En blijven bewegen dus.....voorzichtig dan...
Anders "roest het vast"

ja mijn vervoer is hier..................

Maarten Veraar | 29-04-2009

Hallo Allemaal,

Enkelletsel is lastig in te schatten. Er zijn meestal 3 gradaties van enkelletsel. Enkels die gelijk na het ongeval dik en blauw worden, zijn vaak ingescheurd. Als je zelf ook iets voelt knappen of scheuren, zal het logisch zijn dat er dan ook wat is afgescheurd. Als de enkel niet direct dik en blauw wordt, is deze waarschijnlijk "alleen" verrekt, maar hierop zijn ook weer variaties mogelijk. Meestal is het zo. Eerste hulp niet alleen bij enkels maar ook bij knieen en ander spierletsel. zsm 20 minuten ijs. Hiermee voorkom je het doorbloeden van de ingescheurde band. ijs niet direct op de huid en been hoogleggen. Na het ijs direkt een drukverband, zodat je het voorkomt dat het letsel weer gaat bloeden. Je enkel wordt door het bloed in de enkel dik en blauw. Omdat je bij een enkelverrekking, vaak naar buiten, ook spieren verrekt, doet het achter je enkel ook pijn. Hier lopen namelijk spieren/pezen die je enkel steun geven en voorkomen dat je enkel naar buiten verzwikt.

Einde deel 1

Maarten Veraar | 29-04-2009

Deel 2

Als je banden zijn afgescheurd, dan zal je waarschijnlijk eerst in het gips moeten. Het lichaam moet zichzelf herstellen. Indien het niet is afgescheurd, dan is het verstandig om toch zo snel als het mogelijk is de enkel weer te gaan belasten. In het begin is ondersteuning door middel van tape of een speciaal "schoentje" verkrijgbaar bij veel sportzaken voor ongeveer € 50. Hiermee bevorder je het genezingsproces.

Bij revalidatie zijn er pijngradaties op een schaal van 1 tot 10. pijn moet verdraagbaar zijn op nivo 3. Dat betekent dat het draagbaar moet zijn en direkt na de oefening weg moet zijn en er mag geen uitstralende pijn plaatsvinden. Let wel zonder draagbare pijn kan je niet revalideren.

Oefeningen die je kan doen zijn op je beblesseerde been staan. Ook met je ogen dicht. Lunches eventueel op een zand ondergrond danwel op een platte bosubal. Dit traint de stabiliteit, maar dat mag pas na een week of 4/5 na het ontstaan van het letsel worden gedaan en het liefst onder begeleiding van een fysio of iemand die er meer verstand van heeft.

Succes

Maarten Veraar

eline | email | 01-05-2009

Hallo,

nu alweer paar weken later, even weer een reactie plaatsen, ik had dus verteld dat mijn voorste enkelbanden waren gescheurd, maar het gekke is ik heb daar nog nooit de pijn gevoeld, alleen boven me hak en aan de zijkant van me enkel doet het nog zeer. Het is nu in totaal al 6 weken geleden dat ik door me enkel ben gegaan en ze gescheurd heb. Maar me enkel is nu nog steeds erg dik zit nu nog een ei op:S is dta normaal? of is het verstandig om even langs de huisarts te gaan? want hij doet soms ook nog zeer maar dan boven me hak dat vind ik het vreemde eraan terwijl me voorste enkelbanden gescheurd zijn
groetjes ELine

Welmoed | email | 02-05-2009

Hoi Eline,

Als ik jou was zou ik echt naar de dokter gaan, ook omdat je geen fysio hebt die er een oordeel over kan geven, toch?
En het kan nooit kwaad om het even te laten checken bij de dokter! Voor de zekerheid zou ik het maar doen. Mijn enkel was ook nog dik na 6 weken, maar wel een stuk minder dan in het begin.. Ik had min of meer hetzelfde 'rare' als jij: Ik had achter m'n enkel de meeste (vrijwel alle) pijn, maar daar keken ze meestal niet zo naar, ze dachten dat voorin m'n enkel het grootste 'probleem' zat zeg maar.., leek het. Ze hadden ook alleen voorin gekeken bij de echo... Terwijl achter dus de pijn zat... Ook vreemd dat jou banden gescheurd zijn, maar dat je daar niks van voelt! ??
Sterkte, X Welmoed

Floor | 05-05-2009

Hoi Eline,

Bij mij was de enkelband aan de achterkant gescheurd. Buitenkant enkel, en ik heb nog steeds daar klachten die lopen langs mijn voet naar de 2 kleinste tenen. En aan de binnenkant zak ik er regelmatig doorheen heb ik het gevoel. Ik zet mijn voet dan neer en dan komt er een vreselijke pijnscheut alsof er iets vast schiet. Wat ik regelmatig heb, het gevoel dat mijn enkel vast schiet en blijft hangen, kan dan ff niet lopen. Wie heeft hier ook last van? Misschien een los stukje bot ergens in de enkel?

Niels | 24-05-2009

Hoi Floor,

Sinds een jaar heb ik ook last van de enkel(banden) doordat ik een bal verkeerd schoot.
Heb er nog last van, als ik uit bed stap heb ik immense pijn. Kan dan bijna niet meer lopen omdat het zo pijn doet, maar als ik even gelopen heb lukt het wel weer.
Weet niet precies wat er mis is met mijn enkel, weet iemand het wel?
Bij voorbaat dank,
Niels

Welmoed | email | 25-05-2009

Hee Niels,
Ik heb misschien een tip voor je: zoveel mogelijk als je stilzit je voet wel blijven bewegen. Namelijk steeds flexen en 'pointen' zegmaar. Ik had eerst het zelfde als jij. Telkens als ik even had gezeten/gelegen dan kreeg ik enorme brandende pijn in m'n enkel als ik weer ging lopen, zo erg dat ik er een tijd niet op kon leunen. M'n fysio zei dat dat misschien komt doordat je enkel stijf wordt als je een tijd stilzit. En dat ik m'n enkel dus in beweging moest houden. Misschien dat dit ook wel goed is voor jouw enkel? Je kan het iig proberen, het kan nooit kwaad ;)
En als ik jou was zou ik eigenlijk naar de dokter gaan.

piet | email | 27-05-2009

hallo
Ik heb 4 maanden geleden mijn enkel banden aan allebij de kanten gescheurd. Ik heb een poos in het gips gelopen. het leek helemaal genezen de nekel was niet meer dik en ik moest ok niet meer naar de fysio. maar nu is mn enkel weer dik en heb ik er veel pijn aan. wat zou ik kunnen doen

Floor | 05-06-2009

Hoi Niels,

Het kan wel een half jaar duren eer je van je klachten af bent. Ik zou naar een fysio gaan, voor evt oefeningen en hulp. Ik sport nu op een zeer laag niveau, en probeer het langzaam op te pakken. Door mijn werk, waarbij ik veel loop hou ik de belasting 's avonds laag. Mijn enkel zat ook vast en door fysio is ie wat meer los gekomen.
Als je enkel warm is enkel omhoog leggen en koelen, is de enkel dik maar niet warm niet koelen want anders krijg je meer pijn. Belasting laag houden.

moos | 16-06-2009

Hoi,, iik ben een paar dagen geleden door m'n enkel gegaan en toen moest ik naar het ziekenhuis en zit nu in 't gips met krukken. Hierna krijg ik drukverband,, Maar ik ga dinsdag waarschijnlijk met de klas naar 't tikkibad in duinrel. Weet een van jullie of je kan zwemmen met drukverband??

Groetjes moos

Rosalie | 16-06-2009

heey moos ik wist neit dat jij hier ook kwam :)

maarja,,oke ,, je kan er niet mee zwemmen.

niemand hoeft haar meer te beantwoorden ;)

Groetjes Rosalie

Marie | 16-06-2009

weeet iemand hoe je hier je email kan weghalen?

Anoniem ;) | 16-06-2009

Ik heb prongelijk een verkeerde e-mail adres gedaan hoe kan je dat veranderen

Marie | 16-06-2009

Kan je je email weghalen??

Groetjes Marie

Moos | 16-06-2009

Rosalie

dankjewel voor het reageren !

niemand hoeft me meer te schrijven :)

Groetjes Moos

frank | email | 16-06-2009

Hoi elise,

Pijn is een teken dat er nog veel irritatie zit en dat het niet genezen is. In dat geval zou onbelast bewegen kunnen helpen om de genezing te versnellen. Onbelast omdat het nog niks kan hebben. Bewegen omdat dit de doorbloeding en dus afvoer van afvalstoffen verbetert. Zelf heb ik 3 x mijn enkelbanden gescheurd en bij mij heeft dit geholpen. De enkel is verder stabiel en sterk te krijgen door oefeningen (vraag je fysioth.)

Groetjes, beterschap Frank

Ger | email | 17-08-2009

Een kleine 5 jaar geleden voor het eerst door mijn enkel gegaan. Toen naar de dokter rust en poot omhoog en intapen met sporten. Dan moest het goed komen.
Elk jaar ongeveer 3 per jaar door mijn enkel gegaan. Of niet echt er door maar het schiet er gewoon in een 2 weken last van en dan weer paar maand niet. Tot het laatst weer gebeurde en toen dacht ik maar weer eens naar de dokter. Foto's laten maken zit mijn enkel vol met splinters en is hij inmiddels een 3e leven begonnen. Nu begonnen met fysio maar volgens mij moet ik bij een chirurg zijn die die splinters eruit haalt.....maar de dokter wil daar nog niet aan...

Welmoed | email | 19-08-2009

Je zou denken dat dat niet echt prettig voelt! Een enkel vol splinters :P Moeten ook wel grote splinters zijn lijkt me, anders zie je ze toch niet op een foto??
En zijn je banden ook ooit gescheurd dan?
Iig succes ermee

boudiena | email | 16-09-2009

hoi hoi heb 2 mnd geleden mijn enkelbanden gescheurd ,foto`s gemaakt bandage omgehad brace gehad na een tijdje ging het wel weer. Nu na zoveel weken krijg ik ineens pijn aan de andere kant van mijn voet en onder mijn voet doet zeer met lopen en kan ook bijna niet lopen .mijn probleem is ik zit in newzeeland en wil hier niet naar een dokter gaan .heeft iemand dit wel eens gehad dat het na enkele weken zeerder ging doen dan in het begin en boven op mijn voet doet het zeer .wie kan me hier antwoord op gegeven en wat moet ik er aan doen

Bobby | email | 19-10-2009

Ik ben in mei door mijn enkel gegaan tijdens het skateboarden. Toen kon ik een week niet lopen.. 6 weken daarna ben ik met een enkelbandje weer gaan skaten. 3 dagen daarna ben ik met een heel simpel truukje heeeel ongelukkig neergekomen en toen ben ik er weer doorheen gegaan, mn enkel ongeveer net zo dik als mijn kuit dus ik naar het ziekenhuis. Daar hebben ze foto's gemaakt en (van mijn rechtervoet) was aan de linker kant een stukje van het gewricht afgebroken. eerst 3 weken in het gips, toen nog 2 weken in een ander gips. Heel veel rust gehad en ik ben anderhalve week/2 weken geleden weer begonnen met skateboarden. Nu ben ik afgelopen woensdag wéér door mijn enkel gegaan! Het doet 100% van de tijd pijn, en er is geen verschil in pijn wanneer ik zit, lig of loop. Dat had ik de vorige keer niet.. Is er misschien iets anders aan de hand? En hoe kan het dat 3,5 maand later mijn enkel nog steeds zo zwak is dat ik er meteen weer doorheen ga?

ilona de meij | email | 26-12-2009

ben net voor de kerstdagen uitgegleden niet buiten met de gladheid nee zomaar tussen de kast en strijkplanknou zit ik braaf zo,n 6 tot 8weken nonstopleuk is het niet wel pijn lijk volgend week weer even fo,tos maken groetjes ilona

Peter | 26-12-2009

hallo bob!
ik heb een tijdje terug mijn enkelbanden gescheurd, en je enkel zal gewoon altijd een zwak punt blijven. Als je eenmaal iets gebroken/gescheurd hebt wordt het nooit meer zo stevig als het was.
Uitkijken met skateboarden in het vervolg dus!

wilbert | email | 26-02-2010

hallo ik ben door mijn enkel gegaan met korfbal.Het is nu twee weken geleden en mijn voet is nog niet helemaal over.Hij is nog een beetje dik en mijn onderbeen heeft nog niet zijn normale kleur.
Ik hoop volgende week weer naar school te gaan als het wil.

Laura | email | 16-07-2010

Hoi.
3 weken geleden kreeg ik ineens pijn in mijn enkel die steeds meer toenam. Ben ik naar dokter geweest en die zei dat hoogstwaarschijnlijk een ontsteking was door overbelasting o.i.d. Nu ben ik inmiddels 3 weken verder en de pijn is erger, voornamelijk aan de binnenkant van mijn enkel. Ook de buitenkant, de knobbel, is pijnlijk en dikker.
Nu heb ik foto laten maken, bleek niets te zijn. Ook bleek ik uit bloedonderzoek geen ontsteking te hebben. Nu ben ik weer door mijn enkel gegaan, heb meer pijn aan binnenkant, maar ook aan de achterkant, bij mijn hiel/hak. Hierbij werd er ook plots een ader zichtbaar net boven mijn hak, die normaal niet te zien is.
Ondertussen kan ik lopen nauwelijks volhouden, en zelfs als ik zit voel ik een brandende, stekende en drukkende pijn.

Ik weet nu niet meer wat het kan zijn of wat ik doen moet. Iemand een idee?

Groetjes Laura

Marcel | 16-07-2010

Vragen of je doorverwezen kan worden naar een specialist?
Als er bij de tests niets te zien is, lijkt het me sterk dat ze niets meer voor je willen doen als je pijn blijft houden.

Ati | 16-07-2010

@ Laura
Op een rontgenfoto zie je geen afwijkingen aan banden/pezen etc, alleen aan bot. Je blijft pijn houden maar weet geen oorzaak, dus er moet meer onderzoek gedaan worden. Bijv. een MRI. Terug naar de huisarts gaan voor doorverwijzing (en je niet laten afschepen).
Succes.

robert van brummelen | email | 16-07-2010

hallo,

ik heb vanmiddag door de enkel gagaan(ben net uit het gips met mijn hand, ik had namelijk mijn middenhandsbeentje gebroken met het tennis) Nu ben ik weer met het tennis op een blessure gestuit. Dit keer mijn enkel.Ik viel zegmaar zijwaarts, ik wij glijden maar de baan zei: ho ho! dus die glijbeweging werd abrupt gestopt en toen ging ik door de enkel. Bij de val vernam ik dat er wat knak zei... In het begin kon ik er wel nog een beetje op lopen maar later bijna niet meer... dus foto's laten maken en er is niks gebroken... het doet alleen nog zoveel pijn dat ik er niet meer op kan staan en het is ook nog dik!

Weet iemand van jullie van de kans dat er wat afgescheurd is dat het misschien alleen verrekt is?

robert

charly | email | 26-09-2010

k heb mijn enkel pijn gedaan in een wedstrijd de tegenstander speelde de bal heel hard tegen mijn enkel op de knokkel waar hij de bal heeft geraakt zat nu een bobbel die zo dik was als een ei en hetis er helemaal blauw ik kan niet normaal meer lopen wat moet iknu doen

charly | email | 26-09-2010

Ik heb zaterdag middag een hockey bal tegen mijn enkels gekregen.
en toen een uur later zat er al een bult op die zo dik was als een ei en het was knal blauw. de volgende dag was het in de ochtend een beetje pijnlijk maar het was niet meer zo als de dag ervoor. en in de middag deed het echt weer zo een pijn.
ik kon bijna niet lopen zo een pijn deed het
de hockey bal was trouwens heel hard ik heb vcan alles geprobeerd maar het bleef pijn doen
wat moet ik nu doen mail me gauw

lotte | email | 08-10-2010

Hallo,
Ik heb een week geleden een trap tijdens het voetballen gekregen op mijn enkel! Nu is de vraag of zwemmen mag en helpt?
Heeft iemand hier een antwoord op? Mail me dan.

Patty | email | 22-10-2010

Ik doe aan volleybal. Anderhalf jaar geleden heb ik mijn enkel ingescheurd. Nu zit ik er nog steeds mee. Na elke training of wedstrijd is de enkel dik en blauw.
Dus je kunt er nog wel even mee zitten. Het enige wat je kunt doen is de enkel tapen of een goede brace kopen.

Koos | email | 25-10-2010

Ik heb hele goede ervaringen met Orthopeed Peter Fontijne van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Hij is sportarts van een voetbalclub en gespecialiseerd in sportletsel. Ik had een gescheurde enkelband en bij nu alweer zes jaar vrij van problemen.

www.ysl.nl/specialismen-en-behandelingen/orthopedie/orthopedisch-chirurgen/

Sartje | email | 31-10-2010

Hallo,
Ik ben 2,5 maand geleden door m'n enkel gegaan en er bleek dat mijn enkelbanden verrekt zijn en waarschijnlijk deels ingescheurd. Ik kon er nauwlijks op staan of lopen. Nu gaat staan makkelijk (nja k heb gips tot onder m'n knie) en lopen gaat nog net met 1 kruk (en afentoe 2 krukken). Ik heb geprobeerd om zonder krukken te lopen maar dat maakt het alleen maar erger. Ik heb van alles naar m'n hoofd gesmeten gekregen van de artsen en allerlei soorten verbang,tape en gips gehad.
Ik sport heel graag en ben bang dat mijn enkel altijd een zwakke plek zal blijven?
Misschien hebben jullie tips voor mij?

Tot mails..

hit counter

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Leuke shirts voor sporters

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over

Passie voor hardlopen? Neem nu een extra voordelig proefabonnement op Runner's World, het meest gelezen hardloopmagazine!

Schrijf je ook in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief

* verplicht veld